Teknisk chef inför rätta för bokföringsbrott

Idag inleds rättegången mot Jönköpings kommuns tekniske direktör Lars-Åke Holmkvist som är misstänkt för bokföringsbrott i samband med bomässan i Malmö för två år sen.
Tillsammans med hela ledningen för bomässan riskerar Lars-Åke Holmkvist nu straff för att inte ha skött bokföringen i ett bolag som senare gick i konkurs. Det gäller alltså Bomässan i Malmö Bo01 som invigdes sommaren 2001. Dagen efter det att mässan stängde begärde bolaget sig själv i konkurs. Den ekonomiska katastrofen var ett faktum. Nu står dessutom en rad ansvariga i styrelsen för mässan som misstänkta för bokföringsbrott, bland annat kommunalrådet Illmar Reepalu i Malmö, Boverkets före detta generaldirektör Gösta Blücher och så Jönköpings kommuns tekniske direktör Lars-Åke Holmkvist. De är enligt åklagaren ytterst ansvariga för att bokföringen havererat i bomässebolaget och har inte sett till att man haft en organisation som klarat av att sköta bokföringen. Stora skulder har bokförts för sent, skatter har inte förts in löpande och flera transaktioner har bokförts felaktigt, möjligen i syfte att mörka en svår ekonomisk situation. Lars-Åke Holmkvist var ledamot i styrelsen under den period som de påstoda brotten begicks och alltså bland de ytterst ansvariga. Han förnekar att han gjort något brottsligt och hävdar att en anställd ekonom inte redovisat hur allvarligt läget var.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".