Fler sjuka kommunanställda

Sjukfrånvaron bland de kommunanställda i Jönköping ökar kraftigt De senaste fem åren har sjukdagarna ökat med hela 50 procent.
Det är de med fysiskt tunga jobb som dominerar bland de sjukskrivna i Jönköpings kommun - städerskor och vårdbiträden bland kvinnorna, parkarbetare och anläggningsarbetare bland männen. En genomsnittlig städare var borta 47 dagar förra året. Och på tekniska kontoret var män över 60 år borta mer än 53 dagar. Däremot krossar statistiken myten om en del andra jobb som uppmärksammats mycket. Lärarnas frånvaro ligger t ex under genomsnittet bland de kommunalt anställda. Och kommunala chefer har nästan ingen sjukfrånvaro alls. Naturligtvis har problemet också en ekonomisk sida. Bara sjuklönerna kostar 28 miljoner kronor om året för kommunen, för att inte tala om alla kostnader för vikarier som ska läras upp och skolas in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".