Hård kritik mot nytt spel med mobilen

Svenska Spels lansering av spel via mobiltelefonen kritiseras av Spelberoendes Riksförbund. Lättillgägnliga och snabba spel ökar garanterat antalet spelmissbrukare i Sverige menar riksförbundet.
- Vi har märkt en ökning av samtal till oss sedan snabba spel introducerades på Internet, säger Jan Andersson som arbetar med spelberoende i Göteborg. Varje år spelar svenska folket för uppemot 35 miljarder kronor och enligt beräkning finns det 125 000 spelmissbrukare i landet. Spelberoende liknas ofta vid alkoholism eller narkotikaberoende. Det finns drygt 40 olika spel i spelbutiker i Sverige och nya spelformer dyker varje år. Svenska staten tjänar närmare 6-7 miljarder/år på spel. - Snabbheten och tillgänligheten dygnet runt, via mobiltelefonen ökar riskerna dramatiskt, säger Bertil Lundbäck på Spelberoendes Riksförbund i Göteborg. Framför allt är det ungdomar som befinner sig i riskzonen om den här typen av spel lanseras, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".