Platsbrist på BB i Jönköping

Platsbristen på BB är inte längre enbart ett storstadsproblem. Just nu i mars föds så många barn i Jönköpings län att mammorna ibland får hänvisas till ett annat sjukhus än det egna.
Vårdenhetschef på BB i Jönköping, Margareta Berggren, berättar att en dag i början av veckan var det helt fullt på avdelningen och en mamma som ringde till förlossningen i Jönköping blev hänvisad till Höglandssjukhuset i Eksjö istället. Under det aktuella dygnet förlöstes 15 mammor på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Ett genomsnitt är annars att man har 4-5 förlossningar på ett dygn. Tidigare i veckan blev exempelvis trycket så hårt på BB i Jönköping att personalen fick hänvisa en av de blivande mammorna till BB i Eksjö istället. 2002 föddes tio procent fler barn än 2001 på Ryhov i Jönköping och i år tyder det mesta på att ökningen blir ännu större. Under våren råder en riktig baby-boom i hela Jönköpings län. Flest planerade förlossningar är det nu i mars och i juni månad, men hela våren och sommaren räknar man med ett högt tryck. Margareta Berggren råder nu de kvinnor som väntar barn att tänka tanken att det kan bli förlossning på ett annat sjukhus än det egna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".