Foto:Fredrik Persson /SCANPIX/
Hockey

Polisen höjer beredskapen inför finalerna

Polisen höjer nu beredskapen inför hockeyfinalerna mellan HV71 och Linköping.
För att undvika huliganbråk i och utanför arenorna samarbetar polisen i Jönköping och Linköping intensivt.

Rivaliteten mellan HV71 och Linköping är stark - inte bara på isen. Under de senaste åren har supportrar till båda lagen bråkat i samband med matcherna.

För att förhindra att finalserien förstörs av sådana incidenter jobbas det nu hårt, både från polisens och från klubbarnas sida. Representanter från föreningen, supporterklubben och polisen satt under helgen i ett möte för att lägga upp säkerthetsarbetet under finalserien.

I det ingår även bevakning av supportrarnas resor till och från matcherna. Men att helt undvika bråk kan bli svårt, eftersom de stökiga supportrarna ibland stämmer träff med varandra via sms, enligt Christer Pettersson på polisen.

Den här säsongen har HV:s och Linköpings fans kunnat hålla sig i skinnet, men det kan delvis bero på att Linköpingssupportrarna bojkottat bortamatcherna i Jönköping, eftersom de anser att läktarplatserna där är för dåliga. Under finalserien kommer däremot LHC:s hejaklack att dyka upp. Men Linda Brevitz, ordförande i North Bank Supporters, som är HV: s supporterklubb, är inte orolig för några bråk.

Christer Pettersson tror inte att vanliga åskådare behöver vara oroliga och han hoppas att den kartläggning av stökiga fans som polisen har sedan tidigare ska vara till hjälp nu.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista