Jönköping

Ny stadsbyggnadsvision presenterad

Det kan bli ännu en bro över Munksjön i Jönköping. När nya planer och visioner presenterades för hur Jönköpings stadskärna ska förändras de kommande tio åren, finns en gång- och cykelbro planerad i de södra delarna av sjön.

Centerpartiets kommunalråd Ann-Mari Nilsson kan mycket väl tänka sig en bro - eller varför inte en stadsfärja?

Jönköpings invånare ska nu engageras med tre offentliga möten och det finns dessutom en utställning i Juneporten, där man kan se hur planerna ser ut och tycka till om dem. Åsikterna om stadskärnans framtid ska vara inlämnade före den 7 juni

Någon form av förbindelse mellan Torpa och Simsholmen, mellan de östra och västra stränderna till Munksjön mitt i centrala Jönköping. Ja, det är en av de bärande delarna när kommunen nu presenterar nya visioner för stadskärnan. En gång- och cykelbro eller kanske en färja. Men någon mer bilbro vill politikerna inte se.

Några fler större utfyllnader av sjön tänker man inte heller säga ja till.

En annan stor del är att planera in en ny järnvägsstation, kanske söder om Munksjön, där den nya Götalandsbanan kan komma att dras, men den kan också hamna vid den station, som redan finns norr om sjön.

I övrigt handlar visionen om att förtäta staden, öster, väster och området runt Munksjön. Fler bostäder ska ersätta trista industriområden, sjön ska göras mer tillgänglig och kollektivtrafiken ska få ta större plats. Fler och fler politiker talar om någon form av spårtrafik i stan.

Det handlar om en förvandling av hela området runt sjön och målen är inte lågt satta, berättar Josephine Nellerup, som är kommunens samhällsbyggnadsstrateg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".