Ikväll börjar det...

2008-04-07: Slaget om E4:an, årets drömderby, önskeguldstriden - ja, den här många namn -finalfajten mellan HV71 och Linköping. Ikväll drar den igång. 19.00. I Cloetta Center i Linköping.

Det laddas i länet inför kvällens första finalmatch i hockeyn. En av de laddade är Johan Davidsson, lagkapten i HV71:

I HV:s omklädningsrum bojkottar spelarna musik från Linköpingssonen - den annars så populäre- Lars Winnerbäck. Han duger inte, i alla fall inte just nu! Istället laddar laget med elektronisk dansmusik. Och det är nummer 10 - Martin Thörnberg - som väljer låtarna:

HV 71 har inte bara laddat upp med musik, utan också med en strategi om att använda ett vårdat språk. Åtminstone utåt. Det berättar - kanske lite oväntat - nummer 50, Andreas Jämtin:

Den krånglande ljumsken ska INTE kunna stoppa nummer 24 Jan Hrdina. Efter ett par dagars vila susade han fram på skridskorna i helgen. Det kändes alldeles utmärkt och Jan Hrdina är fullt inställd på finalspel och han är nöjd med att det är mot Linköping:

Seriens två bästa lag får alltså mötas i finalen. Och Kent Johansson, HV 71:s tränare, har respekt för Linköping:

Att finalspelet i ishockeyns SM-slutspel blir en derbyhistoria på högsta nivå avspeglar sig på flera håll; i media, bland supportrar och hos polismyndigheten. Och en som vet vad ett derby kräver av säkerhetsarrangemang är Christer Pettersson, som är supporterpolis för åttonde säsongen:

Fajten mellan de två supporterklubbarna kommer att gå sportsligt till. Det tror Linda Brevitz, som är ordförande i North Bank supporters. Hon tror risken för bråk och slagsmål under finalserien mellan HV och Linköping är liten:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista