Anders Leicht, rikspolisstyrelsens expert på att hitta försvunna personer. Foto: Jimmy Karlsson
länet

Tio försvunna anmäls varje vecka

Polisen i Dalarna har fortfarande inte hittat den 10-åriga flicka, som försvann för snart tre dygn sedan.
Varje vecka anmäls ungefär tio personer försvunna till polisen i Jönköpings län, men de flesta hittas efter bara ett par timmar.

Det berättar Anders Leicht chef för polisens länskommunikationscentral i Jönköping, men också Rikspolisstyrelsens expert på att hitta försvunna personer.

- Huvuddelen kommer tillbaka. Kanske är det en om året som vi aldrig får tag i, säger Anders Leicht.

I dag finns 15 personer i Jönköpings län, som inte hittats trots att de är anmälda försvunna. Senast handlar det som en äldre kvinna, som försvann från ett äldreboende i Gränna vid nyår. I det fallet har polisen inte ett enda spår att gå på.

Till största delen handlar det om människor, som är sjuka eller inte mår bra.

Genom att tolka personens beteendemönster utifrån ålder och eventuell sjukdom eller depression, så hittar man oftast den försvunne. I tre av fyra fall hittas personen cirka sex timmar efter att den anmälts försvunnen.

Trots alla som rapporterar in folk som inte är där de ska, så tycker Anders Leicht att många borde höra av sig snabbare till polisen.

- Man försöker ofta söka själva och det är de där första timmarna som är avgörande för oss. Ju tidigare vi kommer in desto mindre område har vi att söka av, säger Ander Leicht.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista