länet

Svårt att kunna åka med grön taxi

Det är näst intill omöjligt att åka miljövänlig taxi i länet. En rundringning som Nyheterna gjort visar att det bara finns två taxibilar, som går på alternativa bränslen i hela Jönköpings län.

Taxichauffören Roger Jonzon i Jönköping erkänner att miljötänkandet inte nått långt i taxibranschen.

- Det är förgubbat helt enkelt, man har inte tänkt i dom banorna att man ska tänka på miljön, säger han.

Nyheternas rundringning till tio olika taxiföretag runtom i länet visar att av närmare 170 tillgängliga fordon, så är det bara två bilar som går på andra bränslen än bensin eller diesel. För dig som vill åka miljövänlig taxi blir det med andra ord svårt att få tag på någon.

- Det är väldigt ledsamt att så få taxibilar i Jönköpings län kör på miljösmarta bränslen, säger Mattias Goldmann på organisationen Gröna Bilister. Han anser att taxibranschen har ett extra stort miljöansvar.

- En genomsnittlig taxi går 10 000 mil om året så det är viktigare att taxi ställer om än vi vanliga bilister, säger han.

Många av de taxiföretag, som Nyheterna ringt till, uppger att bristen på tankställen är den främsta orsaken till att det finns så få miljöbilar - finns det ingenstans att tanka grönt är det också svårt att ¨åka grönt, med andra ord. Men det argumentet avfärdar Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

- Det är ren lögn från taxibolagen, säger han.

Annika Andersson jobbar i växeln på Taxi Kurir i Jönköping och kör även själv taxi. Varje dag får hon 30-40 beställningar från kunder- men under det halvår hon har jobbat har försvinnande få frågat efter miljöbilar.

- Det är kanske två stycken, säger hon.

Taxichauffören Roger Jonzon tror att kundernas makt är stor i den här frågan.

- Kunden har alltid rätt att välja, säger han.

Mattias Goldmann på Gröna bilister tycker att ansvaret vilar hos de folkvalda.

- Det här fiaskot visar på att politikerna inte har utnyttjat möjligheten att beställa miljövänliga transporter, säger han.

Reporter Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".