Aneby

Nya hus ska locka fler till kommunen

Fler bostäder och attraktiva tomter ska vända Anebys negativa befolkningstrend.

Kommunpolitikerna diskuterar bebyggelsemöjligheter för fullt och Anebys centerpartistiska kommunalråd Lars-Erik Fälth tror att det här är vägen till inflyttning.

- Vi tror att det är oerhört viktigt att för att dels behålla de som bor här så behövs det komma till fler bostäder, men också för att folk ska ha möjligheter att flytta hit, säger han.

Flera tomter och bostadsprojekt är på gång i Aneby, och kommunpolitikerna väntar i två fall på regeringens godkännande för att bebygga två sjönära tomtområden.

Och det är med hjälp av nybyggnation och attraktiva tomter som Aneby nu ska försöka, dels behålla, dels locka till sig nya kommuninvånare. Och det behövs för utflyttningen är större än inflyttningen och befolkningsmängden minskar sedan flera år tillbaka och det byggs dåligt om än alls.

- Från början av 90-talet till början på 2000-talet så byggdes inte en enda villa i Aneby tätort. Vi har idag fem, sex intressenter och det får positiva ringar med sig, säger Lars-Erik Fälth.

Men Anebypolitikernas byggdrömmar går inte förbi okritiserat.

Erik Hallström, som tidigare bland annat varit ordförande i styrelsen för Aneby bostäder i mer än tio år, menar att kommunen omöjligt kan bygga till sig inflyttning.

- Det fungerar inte på det viset. Folk bygger på såna ställen där man kan få tillbaka pengarna och i dagens läge får man inte det i Aneby, säger han.

Reporter Anna Eriksson
 anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".