ANEBY

Askeryd vill behålla sin skola

Nedläggningar av landsbygdsskolor är ett högaktuellt ämne och senast i raden av hotade skolor är Askeryds skola i Aneby kommun. På onsdagskvällen samlades samhället för att diskutera hur skolan ska kunna räddas.

Nedläggningshotade skolor börjar bli vardagsmat ute i glesbygderna på Höglandet och anledningen är ett stadigt nedgående elevantal kombinerat med kommunernas alltmer ansträngda ekonomier.

Många är försöken att rädda skolor och på onsdagskvällen var de Askerydsbornas tur att samlas för att diskutera hur just deras skola ska räddas om - och när - Aneby kommun inte längre har råd att driva den.

Idag finns inget konkret nedläggningsförslag, men kommunen undersöker nu om skolan har en framtid. Centerpartisten Carina Svensson var en av dem som såg till att församlingshemmet fylldes av ortsbor igår - och deras mål är alltså att rädda en skola som idag bara har 44 elever.

Att göra som orten Adelöv i grannkommunen Tranås, att starta en friskola var ett av förslagen som diskuterades.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".