länet

Unga drar utomlands där jobben finns

Många arbetslösa ungdomar i länet börjar söka sig utomlands för att jobba, eftersom det är för svårt att hitta arbete på hemmaplan.
Och i en ny stor kampanj hjälper nu Arbetsförmedlingen ungdomar att söka jobb i utlandet.

En av de ungdomar som kan tänka sig att flytta till ett annat land för att få jobb är Tina Lindstrand från Jönköping:

Tina Lindstrand utbildar sig för att jobba inom hotell - och restaurangbranschen - och där kan det ibland vara krångligt att få jobb på hemmaplan.

Enligt Arbetsfömedlingens senaste statistik för mars är närmare tusen ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa i Jönköpings län. Och även om det procentuellt sett är bättre siffror än riket i stort, så minskar efterfrågan på ungdomar ute i arbetslivet också här i länet.

Alldeles tvärtom är det i våra grannländer. Där skriker företagen efter svenska ungdomar.

Och det märks på den informationsdag som Arbetsförmedlingen arrangerar idag om utlandsjobb för unga, där personer som Tina Lindstrand är högintressanta.

Natalie Karlsson från Habo och Marie Wikman från Jönköping är två av de ungdomar, som arbetsmarknaden här i länet nu går miste om - de tänker nämligen dra till Norge inom kort - för här i länet saknas det jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".