Strokepatienter får inte rätt hjälp

Strokepatienter i länet får inte den hjälp dom har rätt till efter sin stroke. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör patienter ha tillgång till logopeder på sin vårdcentral för att kunna få hjälp med att tala och komma tillbaka till samhället. Så fungerar det inte i Jönköpings län vilket upprör strokeföreningen i länet.

Sven-Olof Svensson i Hok bläddrar igenom en broschyr med bilder som beskriver hur en stroke kan påverka talförmågan. Han är ordförande för Strokeföreningen i södra Vätterbygden och känner till hur stora problemen kan vara när man ska lära sig prata efter till exempel en hjärnblödning.

- Märker man själv att det hänger sig när man ska tala så drar man för sig för kontakter. Det är inte bra, det är livsfarligt att bli sittande hemma i soffan och titta i väggen, säger han.

I länet får ungefär 1000 personer stroke varje år. Och många av dom måste träna på sitt tal för att kunna fungera på sitt gamla jobb eller bara för att göra sig förstådd i sin vardag.

Idag får man hjälp direkt efter sin stroke, men för att helt komma tillbaka behöver man regelbunden kontakt med en logoped på en vårdcentral. Men det får man inte i Landstinget i Jönköping.

- Det är inte roligt att inte kunna ge patienten det som man ser att dom skulle behöva, säger Birgitta Henning som är enhetschef för logopedverksamheten

Bilden är tydlig bland dom insatta i landstinget att det behövs fler logopeder på vårdcentralerna.

Men centerpartistiska landstingsrådet Rune Backlund vågar inte lova fler logopeder, men säger till Nyheterna att man ska se över situationen.

- Vi tvingas prioritera mellan olika vårdbehov och dom behov som är störst är dom vi ska tillgodose först.

Men Sven-Olof Svensson i Hok menar att det är lätt att glömma bort deras problem eftersom det inte syns.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".