Fler och fler naturreservat i länet

Flera markområden i länet väntas bli naturreservat under året, detta för att nå upp till de miljömål som har satts upp.
Just nu jobbar länsstyrelsen med ett 40-tal såna områden runt om i länet.

Naturreservat är den vanligatse formen av skydd av värdefulla naturområden.

Idag finns nästan 100 stycken i länet, och ett 40-tal områden där Länsstyrelsen arbetar för att få till ett skydd för naturen i form av naturreservat.

Av dem har åtta fall kommit så långt att det är aktuellt med beslut under detta året och två naturreservat i länet har redan utnämnts av Länsstyrelsen under årets första tre månader.

Att ett naturområde blir ett naturreservat innebär en förändring.

- Det man först tänker på  att är att man inte längre bedriver vanligt skogsbruk utan det är en anpassad skötsel för att bevara biologisk mångfald, men ett reservat kan även bildas av andra skäl, till exempel Isaberg som är mycket ur frilutfsaspekt, hela vasaloppsspåret är ett naturreservat, säger Malin Lund som arbetar med att ta fram naturreservat på Länsstyrelsen.

Men markägarnas reaktion när de får reda på att deras mark är aktuell som naturreservat är inte alltid positiv, säger Malin Lund på Länsstyrelsen.

- De flesta blir tveksamma och vill ha information om varför men vi brukar nå någon form av samförstånd, säger hon.

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".