Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
LÄNET

Kampanj för att få in gamla mobiler

De flesta svenskar har gamla mobiltelefoner som ligger hemma och skräpar. Men inte länge till om biståndsorganisationen Plan får bestämma, för nyligen så startades kampanjen ”Mobilkomposten”.

Kampanjen gör man tillsammans med några av Sveriges ledande återförsäljare. Behållare kommer ställas ut och i dem kan man lämna in sina gamla telefoner.

Det här ska i längden hjälpa länder som har drabbats hårt av klimatförändringarna, menar Linda Ölund som är projektledare på Plan Sverige. 

Ett av de stora teleföretagen som medverkar i kampanjen har gjort en trendspaning bland 4000 svenskar och kan genom den uppskatta att det ligger mer är 15 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem.

Huvudanledningen till att vi sparar på våra mobiltelefoner är för att vara säker på att alltid ha en, ifall något skulle hända med den man använder. Men en väldigt stor andel har helt enkelt inte orkat slänga dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista