Bo Samuelsson är chef för Individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun. Foto Jimmy Karlsson/SR
Jönköping

Misstänkt högerextremist kartläggs

Jönköpings kommun startar nu en kartläggning av den fältsekreterare som stängts av efter att han påstås ha kopplingar till högerextrema grupper. Uppgifterna kommer från Tv3:s program Insider. Nu ska kommunen undersöka om mannen har försökt påverka ungdomar han mött i sitt jobb.

Bo Samuelsson är chef för Individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun och han säger att kommunen ska kartlägga vilka personer som han arbetat tillsammans med, båda vuxna och de ungdomar som han har träffat i sin roll som fältare.

Kartläggningen som kommer att ligga till grund för utredningen kommer att utföras av ett externt oberoende företag.

I en pressrelease från programmet Insider så utpekades fältsekreteraren för att ha försökt att påverka ungdomar med sina högerextrema åsikter när han arbetat. Kommunen väljer nu att stänga av honom efter att man har tagit del av uppgifterna. Och man har också haft samtal med fältaren, säger Bo Samuelsson

- Vi har haft genomgångar med den personen som är utpekad och det har också lett till att vi har stängt av honom från arbetet som en försiktighetsåtgärd. Och grunderna för avstängningen är att det påstås att han har högerextrema åsikter. Men om han har haft aktiviteter vid sidan av sitt arbete, det är inget som kommunen lägger sig i, utan kommunens ansvar är om han har försökt att påverka ungdomar och andra i sin omgivning under sin yrkesutövning men det är ingenting som vi känner till.

Den utpekade personen har arbetat som fältsekreterare i Jönköpings kommun sedan 2001. Nyheterna har försökt att nå fältsekreteraren men utan framgång.

Bo Samuelsson säger att fältsekreteraren är en omtyckt person och har ett gott rykte men vägrar samtidigt kommentera hur fältaren ställer sig till anklagelserna.

Samuelsson säger också att om kommunens kartläggning nu skulle visa att fältsekreteraren har högerextrema åsikter och att han har försökt påverka unga i sitt jobb, så vore det inte bra:

- Att jobba med att försöka implantera extrema åsikter hos ungdomar där vi försöker att jobba bort såndana saker, det skulle vara väldigt kontraproduktivt. Det är inte förenligt med det uppdrag som en fältare har.

Éric Moreau
eric.moreau@sr.se

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".