Nytt förslag

Högre föräldrapeng ska få pappor att vara hemma

Nu kommer ett nytt förslag som ska få fler högavlönade pappor att stanna hemma med sina barn. Det är moderatkvinnorna som vill ta bort det inkomsttak som finns idag, så att män som tjänar bra inte förlorar så mycket på att vara pappalediga.

Förslaget skulle gynna barnen, tror moderatkvinnornas ordförande, Magdalena Andersson från Jönköping.
-Allt man kan göra för att se till att båda föräldrarna är tillsammans med sina barn och knyter an till dem ska man göra. Ett höjt tak kan vara ett steg i rätt riktning, säger Magdalena Andersson.

Enligt TCO:s index kommer det ta 211 år innan män och kvinnor blir jämställda när det gäller att ta ut föräldradagar.
För att skynda på utvecklingen inför alliansen en jämställdhetsbonus i sommar. Det blir mindre skatt om den som tjänar minst jobbar, vilket oftast är mamman. Det ska också få fler pappor att vara hemma.

Men det här räcker inte, säger Magdalena Andersson.

-Vi tror att det krävs mer, och då är ett sänkt tak ett sätt.

Idag ligger taket på 33.000 kronor i månaden. Att ta bort det och låta personer som tjänar mer eller mycket mer än den summan ändå få 80 procent av sin lön skulle kosta en och en halv miljard per år.

-Men vad kostar det samhället om man har barn som är otrygga, undrar Magdalena Andersson.

-Första steget blir nu att övertyga det egna partiet om att idén om slopat inkomsttak är bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista