Pensionärer protesterar

SPF kräver rättvis skatt

Sveriges Pensionärsförbund protesterar nu mot att jobbavdraget gör att pensionärerna får betala mer i skatt, än de som arbetar.

Den nya lagen som innebär att de som arbetar får betala mindre i skatt, diskriminerar pensionärerna och den slår hårt, enligt Lars Stenbäck som är vice ordförande för Sveriges pensionärsförbund i Jönköpings län.

-Pensionären har ju mycket mindre att röra sig med, och ska man då betala extra mycket skatt blir det ännu tuffare, säger Lars Stenbäck.

Jobbavdraget infördes av den nuvarande borgerliga alliansen som en morot för att locka människor till arbete med skattesänkningar för den som har ett arbete. Men detta är diskriminerande, enligt Lars Stenbäck och Sveriges pensionärsförbund.

Enligt dem slår det fel mot pensionärerna som redan betalat skatt och inte kan arbeta.

-Samma skattetabeller ska gälla för alla, tycker Lars Stenbäck.

Och Sveriges pensionärsförbund, med runt 8500 medlemmar i länet vill nu se en förändring i regeringens budget till hösten

-Förhoppningen är att kommer något som ger besked, säger Lars Stenbäck.

-Vi är en stor grupp, i nästa val kanske närmare två miljoner. Det är en grupp man inte kan blunda inför, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".