länet

30 procent fler unga hos fogden

Allt fler unga i länet har svårt att sköta sin ekonomi, det visar Kronofogdens statistik från förra året. Antalet betalningsföreläggande bland unga ökade med 30 procent.

Nu kräver Kronofogden att skolan inför privatekonomi på schemat för att vända trenden.

- Det är väldig allvarligt när detta ökar. Vi ser en tendens. Väldigt många klarar inte av sin ekonomiska situation. Då vill Konsumentverket, Finansinspektionen och Kronofogdemyndigheten att man ska lyfta fram privatekonomi ytterligare i skolorna, säger Bengt Ekö, som är kronofogde i länet.

Men han är inte den enda som ser skolan som en möjlig arena för privatekonomin.

Annika Otterborg som är universitetsadjunkt och doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan för lärande och kommunikation, HLK,  i Jönköping, tycker att kursplanen för matten i grundskolan pekar åt att privatekonomi ska ingå i undervisningen.

- Det står i kursplanen att eleverna ska kunna förvärva kunskaper om problem som finns i samhället. Och det här är ju ett problem som de har, säger Annika Otterborg.

Jonna Lahdensuo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".