Foto:Hasse Holmberg /SCANPIX/
länet

Jägarlarm:skogsharen minskar kraftigt

Nu slår Jägareförbundet larm om att en av Sveriges allra vanligaste djur, skogsharen, är på väg att försvinna i länet. Orsak: klimatförändringarna.

Skogsharen är på väg att konkurreras ut av den större fältharen.

Fältharen är inte en svensk art. Den har spridit sig från Tyskland under de senaste hundra åren. Anledningen är det allt varmare klimatet. De tunga och stora fälthararna klarar inte av snö, men när den allt mer sällan faller under vintermånaderna är det fritt fram för dem att vinna mer terräng.

Men fältharens frammarsch är inte den enda anledningen till att arten tar över mark på bekostnad av skogsharen. Det finns även ett annat djur som drar sitt strå till stacken.

- Det är jättemånga huskatter som tar skogsharens ungar, så vi måste undvika att man överger katten, när man lämnar sin sommarstuga i slutet av sommaren, säger Jonas Bergman, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet i Jönköpings län.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".