Fler väljer att frakta sitt gods med tåg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
NÄSSJÖ

Allt populärare att välja tåget för godset

Klimatdebatten har ökat intresset för att frakta gods på järnväg. Under förra året slogs rekord, enligt Banverket, och nu börjar det bli trångt på spåren.

I Nässjö planeras ju just nu för en styckegodsterminal för järnväg - den första i landet - och VD:n Pontus Carme på bolaget bakom, märker ett tydligt intresse.

- Jag tror det är miljödebatten som är en förklaring till det, säger han.

Här intill södra stambanan är skogen nu röjd för den stora terminalen, där företag ska kunna lämna in gods som ska skickas vidare på järnväg. Intill finns redan en containerterminal och även posten lastar på tåg här.

Enligt Banverkets siffror så har godstransporterna på järnväg ökat med 24 procent de senaste tio åren, i och för sig från en ganska låg nivå, men betydligt bättre än väntat, och även om 2007 års siffror inte är helt klara än, så rör det sig om rekordnivåer.

Fortfarande körs ändå den klart största delen av godset med lastbil. Järnväg har ansetts krångligt och dyrt om man inte har stora volymer och egna spår, men satsningar pågår nu på flera håll, bland annat planeras en rad nya terminaler i landet, som den i Nässjö, som ska göra det enklare att välja tåget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".