LÄNET

Lång väntetid för hjälp med skulder

Den som behöver hjälp att reda upp sin ekonomi kan få vänta länge. Det finns kommuner här i länet som har väntetid på upp emot ett år hos sina skuld-rådgivare.

Konsumentverket rekommenderar kommuner att erbjuda skuldrådgivning inom två månader, men en genomgång som Ekoredaktionen tagit del av, visar på betydligt längre väntetider i vissa kommuner.

Mullsjö är en av de kommuner där väntetiden är ända upp till ett år.

- Vi måste ta tag i det här, säger Jan-Olof Larsson (m),  omvårdnandsutskottets ordförande i Mullsjö.

En nationell genomgång som Konsumentverket har gjort visar att den som behöver reda upp sin privatekonomi kan få vänta ända upp till ett och ett halvt år innan man kan få hjälp av sin hemkommuns skuldrådgivning.

Kommunen där man bor är skyldig att erbjuda rådgivning till den som har problem och som kanske är på väg mot en kraschad ekonomi, men väntetiderna i landets kommuner varierar - från några dagar till år. Konsumentverket tycker att en väntetid på upp till två månader är ok,  men så ser det inte ut överallt i vårt län. I Habo kommun kan det dröja upp till åtta månader innan man får hjälp och i Mullsjö kommun kan det alltså ta upp till ett år.  

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".