Vårpropositionen

Myndighetsanställda oroliga för jobben

Budskapet i regeringens vårproposition är att det är myndigheterna som ska spara.
Det menar fackförbundet ST - Statstjänstemännen.

Indragningarna gör det svårt att klara löner och rekrytering av ny personal och det finns också en risk att myndighetsanställda kommer att förlora sina jobb. Det menar Annette Carnhede, som är förbundsordförande i fackförbundet ST.

Statsskulden minskar. Infrastruktur, energipolitik och åtgärder som är tänkta att öka drivkrafterna till arbete, det står fortfarande högt på agendan för alliansregeringen och idag kl 10 när vårpropositionen presenterades lovades skattesänkningar, för dem som jobbar, med ca 150 kr i månaden.

Det är en mängd löften inför framtiden, men förutsättningen är att det finns pengar kvar när höstbudgeten läggs. Bland annat sjunker tillväxten i den svenska ekonomin. Arbetslösheten kommer att öka under nästa år.
Några som kan komma att drabbas av det här är anställda på landets myndigheter, menar Annette Carnhede, förbundsordförande i fackförbundet ST.

I Jönköping finns bland annat Jordbruksverket och där tror personalchef Hans Wallin att man klarar året som kommer, men att Jordbruksverkets framtid ska utredas och att det finns en oro. På Skogsstyrelsen i Jönköping vill man ännu inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".