Länet

Kommunalt anställda blir allt friskare

Lärare, städerskor och andra anställda inom kommunerna blir allt friskare. I Jönköping har t ex antalet sjukdagar minskat med elva procent första kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Jönköpings kommun har satsat på att aktivera sin personal med friskvård, sociala aktiviteter inom personalklubbar för att förhindra sjukskrivningar, men också för att på en kortare tid få tillbaka sjuka till arbete, bland annat med hjälp av Försäkringskassan.

Och trenden med allt mindre sjukfrånvaro finns i flera kommuner, nedåtgående sjukdagartendenser i stort, enligt Sveriges kommuner och landsting, och i Nässjö t ex är ohälsotalet förra året sänkt jämfört med 2006.

Men enligt Jaqline Barscham och Kinna Engqvist, som arbetar i matsalen på Bäckadalsgymnasiet, beror färre sjukdagar snarare på hårdare tag från Försäkringskassan

Bland de ca 12 000 anställda inom Jönköpings kommun så skiljer det sig stort mellan hur många dagar man har varit sjuk under första kvartalet i år.

Flest sjukdagar under första kvartalet har de som arbetar på förvaltningar med tunga fysiska jobb, som på socialförvaltningen och tekniska förvaltningen, det finns också en stor skillnad mellan kvinnor och män. I genomsnitt hade en kvinna nästan dubbelt så många sjukdagar, drygt sex dagar.

Men att ge speciella grupper som har större behov av friskvård större resurser är inte aktuellt enligt Nils-Erik Davelid. Generellt så ska varje anställd få lika mycket pengar för friskvård, men den enskilda förvaltningschefen ska kunna söka extra medel om den känner att det är aktuellt för de anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista