länet

Fastighetsägare riskerar böter

Flera fastighetsägare i länet riskerar nu vite om de inte energideklarerar sina hus före årsskiftet. Men många fastighetsägare känner inte ens till lagen och dessutom är det nästan omöjligt att få en tid för besiktning.

Nikolaj Tolstoy på Boverket tror inte att alla kommer hinna med att energideklarera fram till sista december.

- Vi är skeptiska och har skrivit till regeringen och sagt detta, säger han.

Många fastighetsägare har inte ens hört talas om lagen trots att de berörs i allra högsta grad. För lagen gäller allt från tvåfamiljsvillan med uthyrningsdel till hyreshus, sporthallar och biografer.

Det är som en del i miljötänkandet som lagen kom till. Meningen är att man ska kunna se hur man sparar energi och pengar genom att hitta brister i byggnaderna som gör att vi eldar för kråkorna och slösar med energi. 


Deklarationen kostar mellan nio och tio tusen kronor för ett mindre flerfamiljshus och fastighetsägarna har året ut på sig. Men trots att lagen trädde i kraft redan i oktober 2006 så är många ute sent ute och risken är nu stor att man inte får någon tid alls innan årsskiftet. Just nu står kunderna på kö hos dom få företag som har rätt att utföra jobbet.

För att få energideklarera ett hus så ska man ha gått en särskild utbildning och just nu så är det bara fem företag i hela Jönköpings län som har rätt att utföra jobbet.

Kent Karlsson på Anticimex som är ett av dom certifierade företagen tror knappast att de kommer hinna med alla fastigheter och dessutom tror han inte att folk känner till att man måste energideklarera.

- Jag tror inte att alla är medvetna om det här, framförallt inte fastighetsägarna av mindre hyresfastigheter.

Folk verkar inte veta om det här. De stora bostadsföretagen har fått information om energideklarationen för länge sedan, men Nikolaj Tolstoy på Boverket säger att de små fastighetsägarna har man faktiskt inte informerat.

- Vi har haft diskussioner med kommuner och länsstyrelser hur vi bäst skulle nå ut men det har inte diskuterats än om vi ska skicka ut brev, säger han.

Reporter Kjell Ahlkvist
 kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".