vårdkonflikt

270 sjuksköterskor varslas om strejk

Vårdkonflikten trappas upp. Nu drabbas också Jönköpings län. Idag varslade Vårdförbundet 270 medlemmar i länet om strejk från femte maj, om inte facket och arbetsgivarorganisationen når en uppgörelse innan dess.

Många patienter kommer att beröras av Vårdförbundets strejk i vårt landsting. Operationer kommer att ställas in och många patienter kommer att få åka till nya vårdcentraler. På Höglandet stängs till exempel delar av Nässjö vårdcentral ner.

Redan nu förbereder landstinget sig på hur man ska upprätthålla vården om strejken blir av. Landstingets personaldirektör, Mats Hoppe, säger i ett pressmeddelande att man beklagar Vårdförbundets stridsåtgärder och att landstinget ska göra allt för att säkerställa patienternas hälsa.

Konflikten mellan Vårdförbundets medlemmar och arbetsgivarna, Sveriges kommuner och landsting, SKL, handlar om löner. Enligt facket är de för låga och svarar inte upp till den utbildning som de har. Ända sedan i oktober har förhandlingar pågått, men utan framgång.

Nu har alltså Sveriges kommuner och landsting fram till 5 maj på sig att gå med på fackets krav om inte strejken ska bli verklighet.

Varslade enheter i Jönköpings läns landsting och Jönköpings läns kommuner:

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping: Akutvårdsavdelningen, Ortopeden avdelning b, Kirurgen avdelning a och Dagkirurgiska avdelningen.

Rehabavdelningarna Smedjegården, Dundret, Vilhemsro och Mjölkafållan

Rosenlunds vårdcentral med det biomedicinska labbet. 

Nässjö vårdcentral med det biomedicinska labbet och röntgenenheten.

Gislaveds vårdcentral med röntgenavdelningen.

Värnamo sjukhus: Narkossjuksköterskorna och röntgensköterskorna

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista