Jönköping

Avstängd fältsekreterare talar ut

Den fältsekreterare i Jönköping, som stängts av från sitt arbete med ungdomar, tillbakavisar nu alla anklagelser om att han skulle ha högerextrema åsikter.

Det är tv-programmet Insider som säger sig ha uppgifter om att mannen bland annat försökt påverka de ungdomar han arbetar med. Men mannen, som nu för första gången själv träder fram, säger sig helt ta avstånd från alla sådana idéer.

Det är i morgondagens avsnitt av programmet Insider i TV3 som fältsekreteraren, med många års erfarenhet av arbete med ungdom i Jönköping, anklagas för samröre med högerextremister och för att ha spritt sådana åsikter bland de ungdomar han jobbat med. En av hans arbetsuppgifter har varit just att dämpa motsättningar mellan olika extrema ungdomsgrupper i Jönköping.

Mannen själv kallar sig konservativ, men i vissa frågor närmast vänster. Han pekar på att han själv delvis har utländskt påbrå och stöder fadderbarn. Han medger däremot att han planerade starta en tidning, där han skulle lyfta fram olika ideologiska idéer. Det var när han försökte rekrytera skribenter på en högerextrem hemsida, som TV3 kom honom på spåren. Att han gick in på den sidan var en ren dumhet, hävdar han.

Tv-reportern utgav sig för att vilja hjälpa mannen med hans tidskrift och han gav då uttryck för extrema åsikter som han nu i efterhand säger bara var för att provocera...

Mannen utreds just nu av Jönköpings kommun och är under tiden avstängd från jobbet.  TV3 utmålar honom som högerextrem. Men själv talar han alltså bara om missförstånd och omdömeslöshet och att han aldrig spritt några extrema åsikter. Men frågan är då om han själv ser sig som lämplig att jobba med ungdomar framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".