GPS Foto:Leif R Jansson /SCANPIX/

Kartor - en miljardindustri

Nya tekniska förutsättningar som t ex GPS gör att den digitala kartbranschen växer rekordsnabbt och företag ser nu nya möjligheter att utveckla framtidens kartor. Det syns på den kartmässa som pågår på Elmia i Jönköping just nu.

-Användningen av digitala kartor ökar, säger Patrik Ottosson som är ordförande för kartografiska sällskapet.

Kartor har blivit en miljardindustri. Nya tekniska förutsättningar, som t ex GPS, gör att den digitala kartbranschen växer rekordsnabbt - och företag inom navigering, mobiltelefoni och sökmotorbranschen storsatsar nu för att utveckla framtidens kartor.

Och samtidigt ökar användningen av digitala kartor.

-Antalet privatpersoner som idag använder karttjänster på internet eller GPS-navigering i bilen ökar med flera hundra procent varje år, säger Patrik Ottosson, som är ordförande för kartografiska sällskapet.

GPS - navigering i bilen var för några år sedan nästan science fiction.

Idag höjer ingen på ögonbrynen för en sådan digital karttjänst som talar om vart du ska köra - och hur. På datorn kan man via sökmotorer hitta satellitbilder över vilken stad som helst. Det går till och med att se husen på gatorna, bara med några lätta tryck på tangentbordet.

Kartor har blivit en stor affär i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt. Och den utvecklingen drivs inte längre på främst av myndigheter. Storföretagen inom telekom, navigering och sökmotorbranschen har hakat på och storsatsar för att hitta nästa stora navigeringsprodukter.

Det kommer att handla mycket om kartor som går att bära med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".