En ros föe Engla Foto:Jessica Sonelius /SR Jönköping/
jönköping

En ros för Engla...

Internet har blivit ett nytt sätt för framförallt unga att uttrycka sorg. Det visar sig tydligt nu efter mordet på 10-åriga Engla från Dalarna.

Mängder av barn och ungdomar visar sin medkänsla genom att placera en ros framför sitt smeknamn på chatsajten msn, berättar Isabelle Bäckstrand och Anna Wibring som går i sjuan på friskolan Prolympia i Jönköping.

Det namn du väljer att kalla dig på populära chatsajten msn, det följer dig vad du än gör. Det syns när du loggar in, när du skickar meddelanden och på listor hos dina vänner där du är uppsatt som kontakt.

Och nu sprids uppmaningen att den som vill hedra 10-åriga Engla ska sätta en uttryckssymbol i form av en ros framför sitt namn. Ett f inom parantes är koden som trollar fram rosen.

Men trenden att visa sin medkänsla genom en ros på msn har väckt kritik, också det på Internet. Flera bloggare skriver att rosen är ett simpelt sätt att döva ett dåligt samvete och att den som känner ett äkta engagemang åtminstone borde skänka en slant till BRIS eller någon annan organisation som verkar för barnen.

Men sjundeklassarna Isabelle Bäckstrand och Anna Wibring tycker att för dem, så är rosen ett bra sätt att kunna visa att det som hände Engla, det känns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".