Länet

Länssatsning för bättre familjehem

Nu går länets 13 kommuner samman för att kunna ge bättre vård till barn, som placeras i familjehem.

Som det är idag klarar inte enskilda kommuner av att anamma all ny forskning på området. Men ett samarbete ska öppna för nya metoder.

Varje år är omkring 500 barn och ungdomar i Jönköpings län placerade i fosterhem - eller familjehem som det heter idag. Kanske på grund av att de biologiska föräldrarna missbrukar eller är psykiskt sjuka.

Hela tiden pågår det forskning om hur de omhändertagna barnen har det och hur dom skulle kunna få bättre stöd. Men det är svårt för enskilda kommuner att anamma nya metoder.

Därför har man alltså inlett ett samarbete över hela länet. Torbjörn Ahlgren på Luppens kunskapscentrum är med och leder satsningen och han tror att den kommer leda till förbättringar för barnen.

Idag gick startskottet för samarbetet, 75 socialsekreterare och socialpolitiker från länet fanns på plats i Jönköping för att höra några av Sveriges mest framstående forskare inom familjehemsvård. Och en första konkret sak att börja arbeta med efter föreläsningarna är att ge bättre stöd till fosterbarn på väg in i vuxenvärlden, säger Ragnhild Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".