Gnosjö

Idag kom de första flyktingarna

Som första kommuner i landet har Södertälje och Gnosjö inlett ett samarbete. Tanken är att flyktingar som har utbildning men inte jobb i det invandrartäta Södertälje ska erbjudas arbete i Gnosjö, som skriker efter arbetskraft.

Näringslivschefen Eddie Davidsson guidade runt i Gnosjö.

Naim Naiman är en av de tio irakier som sitter i en minibuss och lyssnar till vad Gnosjö kommun har att erbjuda av skolor, jobb och rekreationsområden.
På sätet intill sitter Saif Mazin Beifa. Han jobbade som expedit på ett stort varuhus i miljonstaden Mosul i norra Irak innan han kom till Södertälje för ett och ett halvt år sedan, men efter studier i svenska var det knivigt att få ett jobb och nu hoppas han på Gnosjö...

Näringslivschefen i Gnosjö är nöjd över att projektet med Södertälje nu börjar bli verkligehet. För det finns ett stort behov av arbetskraft i bygden.
Och i Södertälje ser man minst lika postivit på det, enligt Anders Londos, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen.

Det är den stora efterfrågan på arbetskraft i Gnosjöregionen som gör att de irakiska flyktingarna från Södertälje nu bjuds ner. Förhoppningen är att några av dem ska nappa på erbjudandet om bostad och jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".