Kan spannmålsodlarna sälja när priset är som högst finns pengar att tjäna. (foto Lars Pehrson/Scanpix)
lantbruk

Bättre vinst när spannmålet får lagras

Lagra spannmålet och sälj när priset är som bäst. Så lyder en ny idé av Lantmännen som nu lanseras och som kan leda till att lantbrukarna kan tjäna mer pengar på spannmålet.

Det handlar om ett nytt depåavtal där att de spannmålsodlare som inte vill investera i dyra lagringsbyggen hemma på gården, kan lagra hos lantbrukskoncernen Lantmännen istället.

Det här är ett sätt att ge lantbrukarna en chans till större vinst på markanden, säger Mikael Jeppsson som är chef för spannmålsdivisionen Lantmännen lantbruk.

- Med tanke på att det rör sig mycket mer upp och ner idag, eftersom marknadskrafterna har släppts lös, så finns det ett intresse hos lantbrukarna att kunna sälja spannmålet vid andra tidpunkter än vid skörd säger Jeppsson.

Mycket av det svenska spannmålet säljs just vid skördetider, ofta till pressade priser. De odlare som inte har någon möjlighet att lagra sitt spannmål på gården har helt enkelt fått sälja av, även om priserna just då ligger lågt.

Men nu lanserar Lantmännen ett nytt depåavtal där odlare istället får lagra hos dem och då prissäkra sitt spannmål. Det ger en möjlighet att avvakta prisutvecklingen innan de säljer sägar säger Mikael Jeppsson.

Avtalet ger alltså ingen garanti till vinst, snarare en möjlighet.

Nichlas Johansson odlar spannmål och raps i Bränninge strax utanför Habo. Hitills har han fått sälja spannmålet direkt vid skörd  och han ser den nya avtalsformen som ett sätt att komma undan dyra investeringar för att bygga lagringsutrymmen.

Näs Nichlas Johansson räknar på vad det skulle innebära att kunna sälja spannmålet mitt i vintern istället för vid skörd, så tror han trots svängningar på markanden att det innebär vinst.

- Mycket bättre ekonomisk vinst, det blir nog cirka 30 procent bättre än vad jag har i dagsläget säger Nichlas.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".