Landstingsråd Rune Backlund (c):

Vårdcentraler kan få längre öppettider

Vårdcentralerna i länet kommer att få längre öppettider på många håll. Det säger nu centerpartiets landstingsråd Rune Backlund sedan en enkät visat att många medborgare är missnöjda med när deras vårdcentral har öppet.

Över 3 300 invånare har svarat på enkäten ”Vårddialog 2008” som är den första i sitt slag i länet. Nu har resultatet blivit offentligt och 60 procent av dom som svarat skulle vilja besöka vårdcentralen på andra tider än vardagar mellan åtta och 16 vilket är de tider som gäller i dag. Främst är det personer i förvärvsarbetande ålder som kräver bättre öppettider.

12 procent skulle vilja komma tidigare, 35 procent på kvällstid fram till klockan 20 och 12 procent skulle vilja kunna besöka vårdcentralen på helgen.

Det här är centerns landstingsråd Rune Backlund beredd att ändra på.

- Jag tror att vi kommer att ha andra öppettider i framtiden. Det finns ett behov av detta, säger Rune Backlund till Nyheterna.

- Man kanske kan ha en eller ett par vårdcentraler som kan ha längre öppettider på de större orterna. De som vill ha mer regelbundna tider och som är daglediga kanske kan ha tider på dagen och de som förvärvsarbetar kanske kan ha tider på kvällen. Vi får se vad vi kan göra med de resurser vi har, säger Rune Backlund.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".