Det finns gott om vilda, hemlösa katter. Foto: Scanpix/Ewan Macdonald/Science.
jönköping

Problem med vilda katter

Vilda katter har blivit ett problem på flera håll. Bland annat i Jönköping, där före detta sällskapsdjur som övergetts stryker omkring.

Det är inte en katt - utan fyra och i skogen uppe i bostadsområdet Dalvik i Jönköping finns det ännu fler förvildade katter som saknar hem. De är magra och toviga i pälsen, men har uppenbart överlevt vintern.

Enligt Helena Sundman som bor i det här området finns det ännu fler - kanske upp emot 30 katter, djur som ingen vill ha.

Själv har hon tagit hand om nio hittills och hon har flera gånger kontaktat Jönköpings kommun för att få  någon där att göra något åt problemet - men utan framgång.

Rolf Erlandsson som är miljöchef i Jönköpings kommun, känner igen situationen med hemlösa katter som ständigt förökar sig, men han bollar frågan vidare till politikerna - miljöförvaltningen i Jönköping kan inte göra något.

Hittills har politikerna röstat ner förslag som handlar om att ta hand om katterna. Nu ligger ännu ett medborgarförslag om att inrätta en fond för hemlösa katter, det återstår för politiker att ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".