Teknisk högskola inom räckhåll

Insamlingen av 185 miljoner kronor i forskningspengar till ingenjörshögskolan i Jönköping går framåt. Det ser ut som om målet ska vara nått om ett halvår. Redan i somras berättade vi att näringslivet och den offentliga sektorn ska bidra med pengar - avsikten är att omvandla ingenjörshögskolan till en en teknisk högskola.
Med 185 miljoner kan forskningen ökas på ingenjörshögskolan när 10 professorer och 20 doktorander rekryteras på sju år. - Då har vi visat vad vi kan och då kan regeringen ge statusen teknisk högskola till Jönköping, säger Per Risberg, ordförande i högskolans styrelse. Efter årsskiftet beslutar troligen kommunerna i regionen, landstinget och länsstyrelsen om att bidra med sammanlagt 50 miljoner. Högskolan själv ska bidra med 85 miljoner och näringslivet med 50 miljoner. 25 miljoner är klara men vilka företag som sagt ja vill Per Risberg inte säga. Till sommaren ska alla avtal förhoppningsvis vara klara. Forskningen ska komma företagen till del, bland annat handlar det om att göra underleverantören mer delaktig i utvecklingen av en produkt som en huvudleverantör vill ha. Det gör underleverantören mindre utbytbar, säger Per Risberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista