sävsjö

Hårdare konkurrens om gymnasieelever

Länets gymnasieskolor kommer få kämpa för sin överlevnad.
Var fjärde gymnasieelev kommer att försvinna inom ett par år. Detta beroende på att barnkullarna som då går in i gymnasieåldern inte är lika stora som idag. Och elevminskningen kommer innebära tuffa tider för länets gymnasieskolor.

I Sävsjö kommun förbereder sig barn- och utbildningschefen Lennart Ljungqvist redan nu inför en allt hårdare konkurrens om framtidens elever:

Sävsjö kommun hara bara en gymnasieskola - på Alehomsskolan går idag 360 elever.

Det är en liten skola - frågan är vad som kommer hända om ett par år då antalet elever blir ännu mindre.

För Sven Sundin som är statistiker på Skolvereket räknar med att andelen elever i gymnsieålder kommer att minska ordentligt - inom 8 år.

En del kommunala skolor få se över vilka utbildningar man har råd att ha kvar - och om lokaler blir för stora. Kanske får lärare gå - och kanske får man se hur eleverna väljer att gå i grannkommunens skola istället -

Men de kommunala grannarna kommer inte vara de enda konkurrenterna - det säger Louise Fernstedt som är biträdande chef för lärande på Sveriges kommuner och landsting:

Länge ville man på höglandet försöka hitta en lösning på tuffare tider - en gemensam gymnasieskola. men de större kommuenrna har dragit sig ur - Kvar står sävsjö och hoppas - fortfarande.

Men barn och utbildningenschefen Lennart Ljungqvist funderar samtidigt

på en överlevnadsstargi för Aleholms gymnasium:)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".