Oskar Fredriksson, rektor på Hofgårdsskolan i Sävsjö är en av dom som märkt av nazistisk propaganda på skolan. Foto: Peter Jernberg
SR-undersökning

Skolan rekryteringsplats för nazister

Skolan har blivit en viktig plats för nazistiska och främlingsfientliga organisationer när de ska rekrytera nya medlemmar. På nästan var femte högstadie- eller gymnasieskola i länet har man under förra året eller i år hittat nazistisk propaganda. Det visar en landsomfattande SR-undersökning.

När främlingsfientliga och nazistiska organisationer ska rekrytera nya medlemmar, ja då är det skolorna man ger sig på. Det handlar om flygblad i elevskåpen, klistermärken, webbadresser och affischering för att trumma in budskapet och locka nya medlemmar.

På nästan var femte högstadie- eller gymnasieskola i länet har man under förra året eller i år hittat nazistisk propaganda. Var fjärde skola, eller 25 procent, har hittat främlingsfientligt klotter, det visar en enkät som Sveriges Radio gjort hos högstadier och gymnasier i hela landet och som nära hälften av skolorna svarat på. I Jönköpings län har 28 skolor svarat.

På Hagabodaskolan i Habo hittade man klistermärken uppsatta under förra året, berättar biträdande rektor Rune Blomkvist.

- Budskapet är att man vill bli av med invandringen och att flyktingar och invandrare ska åka tillbaka sina ursprungliga länder, säger Rune Blomkvist.

Även i Eksjö och Nässjö finns skolor där högerextrema propaganda spridits. Inte i något fall har skolorna fått reda på vem som spridit det här och man vet heller inte om det är någon på skolan eller någon utifrån som satt upp det.

Det är ingen slump att många skolor hittar propaganda. Nazistiska och högerextrema organisationer som Svenska motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk front och info 14 går medvetet på skolelever när man ska rekrytera, det berättar Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo i Stockholm som kartlägger högerextrema rörelser i Sverige.

- Den visar ganska tydligt att den här typen av organisationer ser skolan som en potentiell arena för att värva nya aktivister, säger Daniel Poohl.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".