Värnamo

Anställd avstängd efter dold inspelning

En kommunanställd Värnamo har stängts av från sin tjänst efter anklagelser om att ha kränkt en svårt utvecklingsstörd man.

Händelsen spelades in på band av den anställdes arbetskamrat, som placerat ut en dold mikrofon i mannens sovrum.

Enligt den Lex Sarah- anmälan som har gjorts om händelsen ska kränkningarna av den gravt utvecklingsstörde mannen ha pågått i ett halvår. Och efter att kommunen fick det inspelade bandet i sina händer i början av april har en utredning gjorts för att ta reda på mer i fallet.

I väntan på vad den utredningen ger har kommunen stängt av den anställda kvinna som anklagas för att ha kränkt mannen. Arbetskamraten som gjorde den dolda inspelningen har hon omplacerats, och omsorgschefen Per-Ola Hedberg ser allvarligt på båda händelserna.

Den utvecklingsstörde mannens gode man säger till Nyheterna att hon är förvånad över händelserna och att anklagelserna om kränkning är extra allvarliga eftersom det handlar om en människa i så försvarslös position. I nuläget finns det ingenting som tyder på att mannen utsatts för våld eller andra fysiska övergrepp. Hon tänker i nuläget inte göra en polisanmälan i ärendet.

Den övriga personalen i arbetslaget fick reda på händelsen i samband med ett extrainsatt krismöte, och vad som händer framöver med de båda anställda är oklart.

Värnamo kommun har nu alltså fått två problem att reda ut, dels det som handlar om anklagelserna om kränkning, och dels det om själva inspelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".