SR-undersökning

Nazi-propaganda på var femte skola

Nästan var femte högstadie- eller gymnasieskola i länet har hittat nazistisk propaganda på skolan. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort och som Nyheterna berättade om i morse.

Mest förekommer propaganda från det högerextrema partiet Nationalsocialistisk front, som nu själv erkänner att skolan är en viktig bas för rekrytering av nya medlemmar.

Propagandan och klottret märks även bland eleverna

Högstadieeleverna Viking Weidman, Johanna Strömblad och Jonathan Thulin är bara några av eleverna i länet som sett eller märkt av nazistisk propaganda eller klotter på deras skola, Hofgårdsskolan i Sävsjö.

I Sveriges Radios enkät till rektorer över hela landet svarade över 1 300 högstadier och gymnasier. I Jönköpings län svarade 28 skolor och nästan var femte skola som svarade uppgav att man hittat nazistisk eller högerextrem propaganda på skolan. Var fjärde har haft nazistiskt klotter på skolan.

Och det här är ingen slump. Flera högerextrema och nazistiska rörelser vänder sig just till elever på högstadium och gymnasium i jakten på nya medlemmar och sympatisörer.

Den organisation som syns mest på skolorna är det högerextrema partiet Nationalsocialistisk front, NSF, som bland annat står för etnisk rensning, som hatar judar och som anser att förintelsen inte har hänt.

Rickard Ekman är talesman för NSF och han bekräftar att skolorna är viktig för dess medlemsrekrytering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".