Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
jönköping

Trädgallring i Stadsparken dödar fåglarna

Risken är stor att flera fågelarter kommer försvinna från det populära besöksmålet Stadsparken i Jönköping.
Det menar företrädare från Jönköpings Fågelklubb, som nu riktar kritik mot kommunens utgallring av träd och buskage.

Gunnar Rosqvist är sekreterare i Fågelklubben och han tycker att kommunen dödar fåglarna genom att hugga ner i parken:

- Om jag går hit och skjuter med en fågelbössa, då ser varenda människa vad jag håller på med. Men om jag dödar fåglar på det här långsamma sättet, då syns det inte trots att det är lika effektivt.

Småfåglarna sjunger i Stadsparken i Jönköping, men inte så länge till, enligt Gunnar Rosqvist. Efter det att kommunen gallrat ut träd och buskage är risken stor att flera fågelarter helt kommer försvinna från den populära parken.

- Rödhakar, talgoxar, blåmesar - det är våra vanligaste småfåglar som får svårt att hålla sig kvar.

Eftersom många fågelungar föds just den här tiden på året är det extra viktigt att fåglarna har träd och buskage att bygga bon i och att ungarna får mat, menar Gunnar Rosqvist.

- Naturens skafferidörr måste stå öppen nu, men istället tar man bort hela livsmedelsbutiken för fåglarna.

Lennart Angselius är stadsträdgårdsmästare i Jönköpings kommun och han kan förstå kritiken från fågelentusiasterna - men säger att kommunen också har andra intressen att ta hänsyn till.

- Totalt sett har besökarna i parken sett vår utgallring som något positivt. Men nu har vi fått den här kritiken och vi får försöka lära oss att ha en bättre dialog.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".