SR-Undersökning

Skolor saknar policy mot nazism

Samtidigt som skolorna blir en allt viktigare bas för nazistiska organisationer när de ska rekrytera nya medlemmar, så står skolorna dåligt rustade att möta detta.

Som Nyheterna berättat tidigare i dag, riktar nazistiska organisationer sig särskilt mot skolor och elever med sin propaganda. Men 30 procent av länets skolor har ingen policy eller handlingsplan för hur man ska möta och hantera propagandan. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

En av dem är Hagabodaskolan i Habo, där Rune Blomkvist är biträdande rektor

Hagabodaskolans rektor i Habo Rune Blomkvist erkänner att skolan borde ha en policy för hur man ska hantera nazistisk propaganda.

För en stor enkät som Sveriges Radio gjort bland landets alla högstadier och gymnasier visar att var femte skola i länet stött på nazistisk propaganda på skolan och samtidigt blir just skolorna allt viktigare för nazistiska och högerextrema organisationer när de ska rekrytera nya medlemmar, som vi berättat om i Nyheterna under dagen. Man sprider flygblad i elevskåp, sätter upp affischer och klistermärken och klottrar webbadresser.

Främlingsfientliga partiet Nationalsocialistisk fronts talesman Rickard Ekman berättade tidigare i dag att skolorna är viktiga när man rekryterar nya medlemmar

Samtidigt som högerextrema organisationer bearbetar landets skolor och elever saknar alltså 30 procent av länets skolor en handlingsplan för hur man ska möta propagandan, visar Sveriges radios stora enkätundersökning som 1 300 skolor i hela landet svarat på.

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo i Stockholm som kartlägger högerextrema rörelser i Sverige, tycker resultatet är dåligt och menar att skolorna borde vara bättre rustade för det här

Efter Sveriges Radios kartläggning så ska nu Hagabodaskolan i Habo skaffa sig bättre beredskap för att möta nazistisk propaganda på skolan.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".