Foto: Hasse Holmberg. / SCANPIX

Sänkta läkemedelskostnader för patienter

Många patienter i länet har fått kraftigt sänkta läkemedelskostnader.

Efter att systemet med utbyte av likvärdiga läkemedel infördes på apoteken, har priserna på läkemedel i flera fall halverats.

- Det är jättebra, det kan ju skilja rätt mycket i pris mellan olika grejer, säger kunden Alexander Bremberg i Jönköping.

Det har blivit billigare att köpa många av medicinerna på Apoteket. Priserna har halverats bara under de senaste åren.

Läkemedlen det handlar om är de så kallade generika; kopior av läkemedel som inte längre har patent. Sedan slutet av 2002 måste Apoteket erbjuda sina patienter det billigaste alternativet.

- Det är viktigt i och med att Apoteket har monopol, säger Alexander Bremberg.

Och det kan skilja mycket många kronor mellan en läkemedelskopia och orginalet.

- Ett läkemedel som för en tremånadersperiod förut kostade 900 kronor kan nu istället kosta 100 kronor, säger Barbro Dawidsson, chef på Apoteket Lejonet i Jönköping.

Enligt siffror från den myndighet som prövar om ett läkemedel ska subventioneras, Läkemedelsförmånsnämnden, har de billigare medicinerna det senaste året sparat fem miljarder kronor för skattebetalarna i uteblivna subventioner. Men trots skillnaderma i priser är det inte alltid man bör välja det billigaste alternativet.

- Det kan vara olämpligt att byta ett läkemedel mot ett annat, av psykologiska skäl. Det kan vara tillsatser i läkemedlet som kan framkalla någon slags reaktion, om man till exempel är laktosintolerant, säger Barbro Dawidsson. 

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".