Per Svensson, Anderstorp. Foto: Peter Jernberg/SR Jönköping

Organiserade ligor bakom metallstölder

Välorganiserade och omfattande stölder av metall har drabbat Jönköpings län det senaste året. Varje tillslag är värt miljonbelopp och har blivit en viktig inkomstkälla för kriminella, organiserade ligor och nätverk. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Det här handlar inte om en stulen kopparränna från en kyrka, det handlar inte om några meter kabel som stjäls från Banverket eller ett försvunnet konstverk i brons, glöm det.

Det här handlar om hur kriminella nätverk nu skickar ligor med småtjuvar att mycket planerat och välorganiserat stjäla tonvis med metaller från företag runt om i landet, varje stöld kan håva in miljonbelopp.

Man bryter sig in, tjuvkopplar trucken på lagret och lastar på metallen på en stulen lastbil.

Inkomstkälla för organiserad brottslighet

I takt med att metall blivit allt dyrare och därmed stöldbegärligt, så växer de organiserade stölderna och ligorna har blivit fler de senaste åren, det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Metaller för minst 300 miljoner kronor har stulits det senaste året, men Bertil Claesson vid polisen i Västra Götaland som utreder det här tror det handlar om miljarder.

- Det är en av de stora inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten, säger Bertil Claesson.

Svårt att fastställa något belopp
Någon sammanställning för Jönköpings län har inte polisen här, men det handlar om miljonbelopp de senaste åren

I Jönköpings län har det enligt polisen skett en rad större stölder, bland annat i Anderstorp och man har hittat lastbilar i Göteborg med stulen metall från Jönköpings län. Nyligen avslöjades en liga i Göteborg, dit den mesta stulna metallen tycks föras, som misstänks har stulit metaller för 27 miljoner och fyra män sitter häktade.

Ett av företagen där de här männen misstänks ha försökt stjäla metall är Kampab i Anderstorp som drivs av Jan Holm.

- Vi har investerat i säkerhet i storleksordningen 600 000-
700 000 kr, säger Jan Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".