Irhammar erbjuds nytt jobb

Regeringen vill byta ut Jordbruksverkets generaldirektör. Efter missnöje från personalen på Jordbruksverket har regeringen erbjudit Ingbritt Irhammar ett annat arbete. Bakom finns fackliga krav på ett ingripande mot vad man kallar en dålig arbetsmiljö.
Under lång tid har det funnits ett stort missnöjje med arbetsmiljön på Jordbruksverket. Det har talats om toppstyrning, ständiga omorganisationer utan förankring, och om rena bestraffningar av personal som hamnat i onåd hos generaldirektören. Situationen har gått så långt att fackförbundet JUSEK inte fått någon ny orförande eftersom ingen vågar ta konsekvenserna av en strid med ledningen. JUSEK har nu krävt att något görs åt situationen och frågan har hamnat hos Jordbruksminister Margareta Winberg. För en vecka sedan ringde hon generaldirektören Ingbritt Irhammar och erbjöd henne ett nytt arbete, med bibehållen titel och lön, men bortkppplad från Jordbruksverket. Irhammar ska svara på erbjudandet senast i morgon. Enligt Irhammar kom det mycket överraskande eftersom hon har tre år kvar på sitt förordnade. Men källor på Jordbruksdepartementet talar om en mycket speciell situation där man kan tvingas göra en arbetsmiljöutredning, om nu inte Irhammar tar erbjudandet att frivilligt lämna sitt jobb. Enligt TT delas dock inte missnöjet av alla anställda. Medlemmarna i ST, statstjänstemannaförbundet, ställer sig inte bakom kritiken av Irhammar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".