Idag avgörs Kims framtid. Foto: Privat.
VÄRNAMO

Besked om vårdnaden av Kim tas idag

Idag ska Kammarrätten bestämma om bebisen Kim, 5 månader, i Värnamo ska fortsätta vara tvångsomhändertagen eller om han ska återlämnas till föräldrarna.

När föräldrarnas advokat kallade vittnen som inte kom till tals i socialens utredning, så protesterade medborgarnämnden i Värnamo till Kammarrätten och ville inte att sjukvårdspersonal skulle vittna.

Medborgarnämnden i Värnamo anser inte att sjukvårdspersonalen som reagerat mot omhändertagandet av Kim, ska få vittna när fallet idag tas upp i Kammarrätten. Sjukvårdspersonalen har tidigare kritsierat att de inte tillfrågades i kommunens utredning, som de dessutom anser innehåller rena felaktigheter.

Men Kammarätten har nu ändå godkänt vittnena och föräldrarnas ombud Anita Wikefeldt välkomnar det beskedet.

- Det är frågan om tvångsomhändertagande av ett mycket litet barn och det är bra för alla parter att det blir en saklig och objektiv beskrivning, säger hon till nyheterna.

Kim, snart fem månader, omhändertogs bland annat för att mammans epilepsi betraktas som en säkerhetsrisk och pappan bedöms inte kunna ta hand om barnet.

Både föräldrarna, sjukvårdspersonal och epilepsiförbundets länsordförande är överens med socialtjänsten om att föräldrarna behöver hjälp för barnets säkerhets skull. Däremot är kritikerna oense med socialtjänsten om hur mycket hjälp familjen behöver. De menar att Kim skulle fått bo kvar hos föräldrarna och familjen fått en stödperson. Länsrätten har tidigare gått på kommunens linje med stöd av den kritiserade utredningen, om det var rätt beslut ska nu Kammarätten avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".