Den billiga spriten i EU håller på att konkurrera ut den hembrända varianten i Sverige. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Tysk sprit konkurrerar ut hembränd

Tillgången på hembränd sprit har minskat kraftigt i Sverige de senaste åren.

Ett tecken på det är att anmälningarna till polisen om olovlig sprittillverkning minskat från nästan 1000 fall i landet år 2000 till 274 fall förra året.

Ola Svensson är kriminalinspektör för polisens spaningsenhet i Eksjö, och han konstaterar att det hembrända helt håller på att konkurreras ut av billig sprit från andra EU-länder.

- Hembränningen har gått ner. Vi gör sällan beslag av hembränningsapparater eller hembränd sprit numera. Folk åker till Tyskland istället och köper billig sprit, det blir inte värt jobbet att hålla på och bränna hemma.

I södra Sverige har tyskspriten blivit ett begrepp och svenskar vallfärdar över gränsövergångarna för att fylla kundvagnar och bilar med billig öl, vin och sprit.

På samma sätt har möjligheten öppnat sig i norra Sverige när Finland sänkte sin alkoholskatt. Införseln av billig alkohol sker nu från samtliga grannländer inom EU där alkoholen är billigare än i Sverige.

Och att det påverkat hembränningen råder det ingen tvekan om. Den hembrända spriten i Sverige kostar omkring 100 kronor litern, vilket gör att det egentligen inte lönar sig att köpa, eller tillverka hembränd sprit längre.

Anmälningarna om olovlig sprittillverkning som kommer in till samtliga polisdistrikt i Sverige har också minskat dramatiskt sedan år 2000. Då kom det in totalt 969 anmälningar i landet - förra året vad den siffran nere i 274 anmälningar om hembränning.

Bilden bekräftas också av Sorad - Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms Universitet.

Där räknar man med att 20% av den sprit som dracks i Sverige för tio år sedan var hembränd. Nu är siffran ner under 5%.

- Trots allt är hembränning en aktivitet som tar lång tid och kräver resurser. Kommer det en annan form av alkohol som är enklare att hantera så tar den över, säger forskaren Mats Ramstedt.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se

Fakta - alkoholkonsumtion

Total spritkonsumtion: (Källa SoRAD):

1996: 2,7 liter ren alkohol per inv (ca 19% av all sprit) 6% av totalkonsumtionen.
2007: 2,4 liter ren alkohol per inv (ca 4% av all sprit) 0.8 % av totalkonsumtionen.

Andel mönstranden som ”brukar dricka HB i berusningssyfte” (Källa: CAN)

1996: 25%
2006: 7%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".