Irene Persson, demonstrant i Norrahammar. Foto: Jessica Sonelius/SR

De hoppa(s) på ökat 1 maj-intresse

Efter ett dalande intresse för att demonstrera på första maj under de senaste åren hoppas nu socialdemokratin på ett uppsving, när alliansen styr och vänstern istället är i opposition.

I ett av länets första socialdemokratiska tåg i Norrahammar var det ändå ganska så glest i leden.

Till tonerna av Norrahammars musikkår tågar Irene Persson iväg bland röda fanor.

- Jag har gått i alla år sen 50-talet, men det var mer folk förr, säger hon.

Varför då?

- Folk kanske tycker att de har det bättre idag, inte vet jag, säger Irene, som tycker att pensionärernas villkor är viktiga att lyfta fram idag.

Och det kommer tågas och talas på många håll i länet idag. I Gislaved till exempel går marschen till Torgparken där rikdsdagsledamoten Helene Pettersson talar. I Tranås går den till parkhallen där en annan riksdagsledamot, Tomas Strand, finns.

I Eksjö, Jönköping och i Norrahammar talar socialdemokraternas biträdande partisekreterare Håkan Juholt. Och han tror, trots de något glesa leden i Norrahammar, att den borgerliga alliansens politik kommer att öka folks vilja igen att ta chansen och demonstrera på första maj.

- Det märker vi också nu, allt fler ringer till vårt parti. Folk är missnöjda med den borgerliga politiken och hör av sig till oss, säger Håkan Juholt.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".