Foto:Jessica Sonelius / SR

Hårdbevakad demonstration i Jönköping

Ett stort polispådrag bevakade centerpartiets ungdomsförbunds omdiskuterade första majtåg i centrala Jönköping idag.

I samband med dagens demonstration visiterades ett 20-tal motdemonstranter av polisen. Centerungdomarna har även fått ta emot hot, och deras bilar har vandaliserats.

Att allianspartiet centern valde att demonstrera med ett eget solidaritetståg på första maj har väckt starka känslor i vänsterleden i Jönköping.

Med massor av gröna ballonger i händerna och skyltar med slagord som marscherade, hoppade och dansade över hundra medlemmar från Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, genom centrala Jönköping idag.

Demonstrationen bevakades av både uniformerade och civila poliser efter att centerungdomarna själva bett om att få beskydd. Före demonstrationen så hade någon nämligen satt upp falska löpsedlar med rubriker som ”högerungdom nedslagen” och ”demonstrationståg urartade”. I samband med demonstrationen kroppsvisiterade polisen ett 20-tal motdemonstranter, dock utan att hitta några vapen eller liknande föremål.

Bilar vandaliserades

Att så många som över 100 centerungdomar slöt upp idag beror på att det hålls årsstämma i Jönköping. På grund av hoten har partiet sett till att ha nattliga vakter utanför lokalerna. Två av centerungdomarnas bilar har dessutom vandaliserats i samband med årsstämman. Någon eller några sprayade ner bilarna inför demonstrationen. Att CUF:S närvaro i Jönköping väcker starka känslor står med andra ord helt klart.

- Hittills har det inte varit någon äggkastning, men vissa vänsterextremister är arga över att vi demonstrerar, säger Leo Pierini från CUF.

- Första maj är arbetarnas dag, men alla är arbetare och har rätt att demonstrera tycker jag, säger Leo Pierini.

Totalt bevakas tio av länets demonstrationståg av polis idag.

Orsakerna är bland annat de hotbilder som kan finnas mot demonstranterna, men det handlar också om att dirigera trafiken i rätt riktning.

Det största fokuset har polisen i Jönköpingstrakten, där åtta första majtåg får poliseskort idag. I Värnamo bevakas två av tågen av poliser.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".