CUF vaktade sovsalar efter hot

Efter gårdagens hot mot centerpartiets ungdomsförbund, CUF, som håller förbundsstämma i Jönköping, höll man vakt under natten i lokalen där man håller till.

Flera personer patrullerade och vaktade på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. I en av sovsalarna ligger Viktor Helm från Eksjö och vilar ut sig efter sitt nattpass.

Att CUF valde att demonstrera igår, på första maj, väckte starka känslor i vänsterleden i Jönköping.

Före demonstrationen sattes det upp falska löpsedlar i Jönköping, med rubriker som ”högerungdom nedslagen” Demonstartionståg urartade” , löpsedlar som CUF upplevde som hot och så obehagliga att man gjorde polisanmälan.

Ett par personer som är med på förbundets stämma fick också sina bilar vandaliserade och fönster krossades på skolan där förbundet håller till just nu. Totalt har förbundet gjort fem polisanmälningar sen igår. Polisen har ingen misstänkt person i nuläget men däremot riktar man misstankar mot det vänsterextrema nätverket AFA.

Idag fortsätter stämman men det pratas förstås en del om det som hänt och Cufs ordförande Magnus Andersson får påringning från självaste partiledaren för centern, Maud Olofsson som undrar hur det är.

Med på stämman är värmlänningarna Elin Andersson och Madeleine Nilsson och även om dom känner sig lugna just nu, så tänker dom inte gå ut på stan med centerpartiets logga synlig idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".