länet

Rektorer kan tänka sig åsiktsregistrera elever

Mer än var femte rektor på länets högstadier och gymnasier kan tänka sig att ge information till Säpo om elever har nazistiska sympatier - trots att det är förbjudet. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Företrädare för regeringen har öppnat för en lagändring här som kan göra kontakten med Säpo laglig, men det är fel tycker Oskar Fredriksson, rektor på Hofgårdsskolan i Sävsjö.

- Jag måste ha en princip att utgå ifrån. Jag skulle inte vilja låta registrera vilken religiös uppfattning någon har och inte heller någons politiska uppfattning, säger han.

Den senaste tiden har det varit en debatt om skolor och rektorer i första hand ska kunna lämna vidare information till säkerhetspolisen, Säpo, om det visar sig att elever har nazistiska eller främlingsfienltiga åsikter.

Något som idag inte är tillåtet eftersom det skulle vara otillåten åsiktsregistrering.

Utbildningsminister Jan björklund har uttalat sig positiv om en lagändring här som skulle kunna göra det tvingande för skolan att vidarebefordra sådan här information till säkerhetspolisen, men det är fel, tycker Göran Ahlkvist, gymnasierektor på Aleholmsskolan i Sävsjö

- Någon såndär rapportering om det inte är någon tvingande lag ställer jag inte upp på, säger han.

Enligt en stor enkät som Sveriges radio har gjort och som 1 300 rektorer svarat på över hela landet, så uppger 14 procent att dom kan tänka sig att lämna information till Säpo redan nu, trots att det är förbjudet.

Här i länet är siffran ännu högre. Här har 28 rektorer svarat och 22 procent, allstå mer än var femte rektor, kan tänka sig att kontakta säpo. Eftersom frågan är känslig har rektorerna här fått svara anonymt.

Ingen rektor säger sig ha haft kontakt med Säpo, men två uppger att dom lämnat information till polisen i flera fall där elever haft nazistiska sympatier

Att polisen får information är självklart, tycker rektorn Torbjörn Stubbe på Parkskolan i Bodafors

- Om någon uppförde sig hotfullt eller propagerade på ett sätt som inte är tillåtet, skulle jag förstås polisanmäla det, säger han.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".